Övningar med pilatesboll

En pilatesboll är ett av de allra bästa träningsredskapen på marknaden just nu, av flera anledningar:

  • För det första tvingar pilatesbollen användaren att träna på ett ostabilt underlag. Detta är betydligt mer krävande än att träna och utföra olika övningar på ett helt stabilt underlag. Detta innebär att man får ut mer av de olika övningarna genom att genomföra dem på en sådan boll istället för på t.ex. golvet.
  • Dessa bollar aktiverar även muskelgrupper som annars lätt glöms bort, på grund av det ovanliga träningssättet.
  • Ökar både styrka, smidighet och stabilitet i allmänhet.
  • Därför väljer många att antingen träna enbart med en pilatesboll eller att kombinera denna träningsform med andra träningsformer. En bra kombination är t.ex. styrketräning, för att få en mycket mångsidig träning regelbundet. Se till att du har rätt storlek på din pilatesboll.

Övning med pilatesboll

3 övningar med pilatesboll: Höftlyft + Crunch, Bendrag + Armhävning och Sit-up med vikt

Bra video för olika muskelgrupper:

Bollövningar för bålen

Stopp! Du har väl inte missat vår guide kring storlek på pilatesboll? Så att du använder en för stor eller för liten boll när du tränar?

Övningar för rumpan

Se denna video hur du tränar rumpan med en pilatesboll:

Övningar med pilatesboll som passar för nybörjare

1. Lägg dig ned på golvet, och sätt fötterna i luften, samt bollen emellan dem. Lägg dina armar vid sidan om kroppen. Lyft sedan upp bollen så högt du kan mot taket, så att höfter och bak följer med. Sänk ned kroppen sakta, och återupprepa.

2. Sätt dig på en stol, och sätt bollen mellan benen. Dra upp knäna till bröstet. Sänk sedan ned benen igen och återupprepa.

3. Sitt på knä och placera sedan bollen under din arm. Spänn magen och kroppen och rulla bollen fram och tillbaka med armen. Höfterna måste hela tiden vara parallella med kroppen under övningen!

4. Sitt på bollen, med fötterna på golvet. Bollen ska vara precis under ryggslutet. Lyft sedan höfterna sakta, sakta, med händerna över bröstet, tills du står upp. Se till så att nacken inte spänns för mycket under övningen. Sätt dig sedan ned på bollen igen och återupprepa.

5. Sitt på pilatesbollen och gör situps och curlups på den. Betydligt mer krävande än vanliga situps och curlups!

6. Sätt fötterna på bollen medan du står på händer. Rulla bollen bakåt tills du och bollen bildar en bro tillsammans. Stanna i denna position en liten stund, rulla sedan tillbaka och återupprepa.

Om du vill lära dig fler övningar med pilatesboll kan du även leta efter böcker som handlar om pilates och pilatesbollar, eller skaffa en video, där olika övningar med pilatesboll gås igenom. Nya övningar hittas nämligen på hela tiden, och ju mer erfaren man blir själv, desto fler övningar kan man ”uppfinna” på egen hand.